Näst efter hyra brukar mat vara den största månatliga utgiften. Vad många dock inte tänker på är hur mycket pengar de skulle kunna spara varje år om de gjorde några smärre ändringar i sina matvanor. Här är några sätt att minska matutgifterna men ändå äta gott och nyttigt!
Laga från grunden
Det viktigaste tipset när det gäller att äta god, nyttig mat som inte kostar skjortan är att ta sig tiden att laga sina måltider från grunden. Ju fler hel- och halvfabrikat man använder sig av desto dyrare blir det. Inte nog med att man sparar pengar heller, utan det blir även oftast nyttigare och godare. Nackdelen är att det tar lite mer tid och kan kräva lite övning innan man känner sig helt säker på sina matlagningskunskaper.
Gör storkok och frys in
När man väl vant sig vid att laga sin mat från grunden är det en god idé att alltid laga större omgångar än vad man kommer äta upp samma dag. Perfekta rätter för detta är exempelvis grytor, soppor med mera. Med endast en liten ökning i inköpspris för varorna kan man få ganska mycket mer mat som räcker länge framöver. Att fylla upp frysen är därför inte bara smidigt (man har alltid något att plocka fram och äta om man är stressad) utan även bra för plånboken.
Välj lågprismärken
Idag handlar mycket av matförsäljning om marknadsföring och s.k. ”branding”. Detta innebär att två i stort sett identiska produkter kan kosta mer eller mindre endast beroende på vilket märke det är på förpackningen. Det klassiska exemplet på detta är energidrycken Red Bull, som i stort sett alltid kostar betydligt mer än sina konkurrenter, men innehåller i stort sett samma ingredienser. Om du tills nu varit rädd för att prova lågprismärken av varor som kaffe, sylt, juice och liknande kanske du skulle ta och ge det en chans nästa gång du handlar. Det är faktiskt inte omöjligt att du får en godare produkt till ett betydligt lägre pris!
Skippa närbutiken
För att en mindre butik ska kunna vara lönsam tvingas den hålla högre priser än stormarknader. Att handla i närbutiken på vägen hem från jobbet kanske är smidigt, men det är definitivt inte bra för plånboken. Dessutom riskerar man att köpa onödiga saker om man åker förbi där dagligen istället för att skriva ned en lista och veckohandla. Därmed inte sagt att man aldrig kan handla hos sin lokala butik, men det är lönar sig att begränsa sådana inköp till nödvändigheter som mjölk och liknande.
Gör veckomatsedel
Planering är A och O om man vill få ut det mesta av de pengar man lägger på mat. Gör man en veckomatsedel istället för att impulsivt välja mat efter vad man är sugen på just den dagen kan man garanterat spara en hel del pengar. Dessutom slipper man tänka särskilt mycket på mat eftersom man då alltid vet vad man ska äta.
Ta hand om resterna
Att slänga matrester är inte bara dåligt för miljön utan även för plånboken. Genom att lära sig att ta hand om sina matrester på bästa sätt, och aldrig ta till sig för mycket på tallriken, kan man spara mycket pengar som annars försvinner i onödigt spill.